Παθήσεις των μαστών όπως ογκίδια, πόνος, ευαισθησία, φλεγμονές, αλλοιώσεις του δέρματος ή των θηλών, έκκριμα από τις θηλές, αποτελούν πολύ συχνά προβλήματα σε όλες τις ηλικίες των γυναικών.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δημιουργείται έντονος φόβος, τα συμπτώματα όμως αυτά δεν σχετίζονται πάντα με κακοήθεια.
Στατιστικά έχει αναφερθεί ότι επτά στις δέκα τέτοιες περιπτώσεις αφορούν καλοήθεις καταστάσεις των μαστών.
Ακολουθούν οι συνηθέστερες από τις καλοήθεις παθήσεις των μαστών με σύντομες επεξηγηματικές πληροφορίες:
Ινοκυστικές αλλαγές
Πρόκειται για μια κατάσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως φυσιολογική παραλλαγή, δεδομένου ότι αφορά πάνω από το 50% των γυναικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις χαρακτηρίζεται από έντονα οζώδεις μαστούς, συχνά επώδυνους και οιδηματώδεις, με κατά τόπους ψηλαφητές σκληρίες. Η κατάσταση μεταβάλλεται στην διάρκεια του μηνιαίου κύκλου και τα συμπτώματα είναι εντονότερα πριν την έμμηνο ρύση.
Οι ινοκυστικοί μαστοί στην μαστογραφία εμφανίζουν έντονα αυξημένη πυκνότητα με παρουσία οζωδών σκιάσεων, ποικίλου μεγέθους, και διάσπαρτων μικροαποτιτανώσεων. Η μελέτη αυτών των μαστών επιβάλλει τον συμπληρωματικόυπερηχογραφικό έλεγχο και σε κάποιες περιπτώσεις την μαγνητική μαστογραφίαή ακόμα και την βιοψία.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι στην κατηγορία των ινοκυστικών αλλαγών, κατατάσσονται αλλοιώσεις ειδικού ιστολογικού τύπου (άτυπη επιθηλιακή ή λοβιακή υπερπλασία), οι οποίες σχετίζονται με μελλοντική ανάπτυξη κακοήθειας.
Ινοαδένωμα
Είναι καλόηθες ογκίδιο του μαστού που αναπτύσσεται κυρίως σε νέες γυναίκες ηλικίας 25- 35 ετών και λιγότερο συχνά στην εμμηνόπαυση.
Κλινικά εμφανίζεται ως σκληρός, ομαλός, πολύ ευκίνητος όγκος ποικίλου μεγέθους. Συχνά τα ινοαδενώματα είναι πολλαπλά και βρίσκονται και στους δύο μαστούς.
Η εξέταση με την οποία αναγνωρίζονται και παρακολουθούνται είναι το υπερηχογράφημα. Χαρακτηρίζονται ως συμπαγή μορφώματα, ωοειδούς σχήματος, με ομαλή παρυφή, καλώς περιγεγραμμένα και χαμηλής σχετικά σκληρότητας στην μελέτη με την ελαστογραφία.
Τα ινοαδενώματα μεγέθους πάνω από 20mm ή αυτά που αυξάνουν σταδιακά σε μέγεθος ή εμφανίζουν μη τυπικούς καλοήθεις υπερηχογραφικούς χαρακτήρες, συστήνεται να εξαιρούνται χειρουργικώς .
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπαγή ογκίδια που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε γυναίκες μεγαλύτερες των 45 ετών χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην μελέτη τους και συχνά επιβάλλεται βιοψία λόγω της μεγάλης επίπτωσης του καρκίνου μαστού στις ηλικίες αυτές.
Κύστεις
Οι κύστεις αποτελούν εξαιρετικά συχνά ευρήματα στην μελέτη των μαστών και παρατηρούνται σε γυναίκες συνήθως μεγαλύτερες των 30-35 ετών. Η εξέταση εκλογής με την οποία διαγιγνώσκονται και μελετώνται είναι το υπερηχογράφημα.
Οι απλές κύστεις δεν μας προβληματίζουν και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη παρακολούθηση ή αντιμετώπιση. Τις επιπεπλεγμένες κύστεις, οι οποίες συχνά είναι αποτέλεσμα φλεγμονών ή άλλων καλοήθων καταστάσεων των μαστών, οφείλουμε να τις μελετούμε προσεκτικά είτε με υπερηχογραφική παρακολούθηση είτε με παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση.